5 snabba boktips till sommaren 2023

boktips förhandling förändringsarbete internationellt förhållningssätt komplex arbetsmiljö omtyckt ubuntu wabi sabi May 26, 2023
Bokhög med boktips

Sommaren är en skön tid för reflektion och återhämtning. För egen del är sommaren tid för (mer) läsning. Jag läser gärna och mycket och läser hela året. De här böckerna är några böcker jag läst de senaste åren som jag återkommer till själv för egen påfyllning och för reflektion. Några av dem rekommenderar jag också regelbundet till mina klienter. 

 

Wabi sabi av Beth Kempton 

Wabi sabi är ett begrepp i Japan och i japanskan som betyder ungefär "det vackra i det operfekta". Det handlar om att uppskatta enkelhet och att se det operfekta i andra människor och i naturen som en påminnelse till acceptans för sakernas natur. Wabi sabi blir därför motsatsen till perfektionism och det snabba konsumtionssamhället och ger oss möjlighet att stanna upp och förundras lite över någon spricka i en vas eller ett vackert löv på en stig. Enkelheten kan hjälpa oss att fundera på vad som egentligen är viktigt. 

Själv kom jag i kontakt med begreppet när jag besökte min son i Japan i mars. Han lärde mig detta begrepp och sedan dess använder jag det som en målbild - för att jag saknar ett liknande begrepp i svenskan. (Har du ett ord för detta får du gärna berätta det för mig...) 

 

Changing on the Job av Jennifer Garvey Berger

Boken har undertiteln "Developing Leaders for a Complex World". Den här boken är en guldgruva i synen på vuxnas utveckling på jobbet och tar upp Robert Kegans utvecklingsmodell. Boken hjälper ledare att se att de själva kan ha blinda fläckar i den utveckling de själva uppnått - och att medarbetare har andra blinda fläckar där de är. Ibland kan vi förundrat se andra människor ha beteenden och uppleva att de har ett obegripligt beteende, men Kegan och Garvey Berger ger en överblick att om vi kan se att reaktionen kommer från den verklighet människan befinner sig i just nu - så blir det lättare att förstå. 

Som sagt. En bra, relativt lättläst och inspirerande bok om människans utveckling som vuxen. 

 

Möts aldrig halvvägs - förhandla som om det gällde livet av Chris Voss och Tahl Raz

Det här är en bok jag rekommenderar ofta. Den handlar om att ansvarsgöra orimliga förväntningar och föra över ansvar på orimliga situationer där de hör hemma. Chris Voss är förvisso gisslanförhandlare från FBI och har förhandlat i internationella kidnappningssituationer men visar på att tekniken att förhandla är mycket mer användbar än bara vid FBI. Det fungerar även när du ska förhandla om löner och med dina barn. 

 

Omtyckt - superkraften i att vara äkta, positiv och relevant av Lars-Johan Åge

En favorit sedan den gavs ut 2021. Lars- Johan Åge förklarar varför gisslanförhandlare kan få igenom sin förväntan att gisslan ska släppas, inga pengar betalas ut och att gisslantagare ger upp frivilligt. Det är alltså en komplettering till Voss bok ovan. Åge förklarar vad som ligger i äkthet - autenticitet och varför människor är så känsliga för den parametern i livet och kanske i synnerhet på jobbet. Att ha en positiv syn och ändå vara relevant bygger trovärdighet över tid. En av mina favoritböcker som jag återkommer till då och då. 

 

Ubuntu - Konsten att leva bättre tillsammans av Mungi Ngomane

Till sist - men verkligen inte minst - ubuntu av Mungi Ngomane. Ubuntu härstammar från från södra Afrika och är en filosofi kring människor, människokärlek och gemenskap. Den handlar om att vi blir till som människor genom att se varandra. Att verkligen se varandra och vår gemensamma mänsklighet. Att se människors brister och med förståelse och respekt kräver ofta träning för att söka svar på människors beteenden utanför oss själva och vår egen tolkning av andra. Vi behöver träna på att bygga broar mellan människor vid konflikter istället för murar. Mungi Ngomane är barnbarn till Desmond Tutu, sydafrikas tidigare ärkebiskop (1986-1996). 

 

Jag tror att ibland kan man behöva böcker som berör och rör om lite i våra egna antaganden och världsbilder. De här 5 böckerna är just sådana böcker som kan bidra med det. 

God läsning och återkom gärna med en kommentar med vad du tog med dig från någon av böckerna om du läser dem i sommar. 

Boka chefshandledning eller coaching. 

Boka här